Alle info over de BOKiS-opleiding

Wat houdt de BOKiS-opleiding in?

De BOKiS-opleiding duurt 1 jaar, uitgaande van een gemiddelde tijdsinvestering van 1 dag (8 uren) per week. De opleiding bestaat uit 3 delen: theorie, praktijk en een eindopdracht.

BOKiS-opleiding; de theorie

Het theoriegedeelte bestaat uit 5 modules.

In module 1 staan de visie van Emmi Pikler en Jesper Juul centraal. Waar we in onze maatschappij het jonge kind vaak nog zien als afhankelijk en een onbeschreven blad, laten we ons door Emmi Pikler en Jesper Juul inspireren om anders naar het jonge kind te kijken. Het jonge kind is competent en kan al veel dingen zelf. ‘Jonge kinderen hebben alle wijsheid al in zich, maar het ontbreekt hen nog aan ervaring,’ aldus Jesper Juul. Onderwerpen die in module 1 aan bod komen zijn: het competente en meewerkende kind, vrij spelen, vrije bewegingsontwikkeling en aandachtige verzorging.

Module 2 staat in het teken van ‘Hechting en emoties’. Aan de hand van de Cirkel van Veiligheid en Vertrouwen (Hoffman, Cooper & Powell) kijken we naar de hechtingsrelatie tussen ouder en kind en hoe je deze als BOKiS-begeleider kunt ondersteunen. Omgaan met emoties en conflicten is iets wat ouders vaak lastig vinden en waar in de speelgroepen veel vragen over komen. In module 2 nemen we je mee in het liefdevol omgaan met emoties van jonge kinderen en hoe je ouders hierin kunt coachen.

In module 3 zoomen we nog meer in op het ondersteunen van de ouders. Ouderschap en zelfzorg zijn de thema’s van deze module.

Module 4 staat in het teken van de ontwikkeling van het jonge kind. We kijken naar alle ontwikkelingsgebieden, zoals: motorische, spel-, brein- en sociaal emotionele ontwikkeling. Ook de speelschema’s komen in deze module aan bod.

In module 5 ga je vooral aan de slag met jezelf; jouw rol als speelgroepbegeleider en ondernemer in de dop. Of je nu als zelfstandige speelgroepen gaat aanbieden of vanuit je dienstverband, je wilt jonge ouders motiveren en enthousiasmeren om naar je speelgroep te komen. In deze module krijg je praktische tips en handreikingen om een netwerk op te bouwen en jouw speelgroepen in de markt te zetten.

De theoriedagen in 2025 zijn op de volgende woensdagen: 15 januari 2025, 12 maart 2025, 14 mei 2025, 3 september en 5 november. Ze vinden plaats in Assen. Exacte locatie volgt.

BOKiS-opleiding; de praktijk

Het praktijkgedeelte bestaat uit 2 rondes speelgroep. In ronde 1 kijk je 8 speelochtenden en 2 ouderavonden mee en maak je de bijbehorende observatieopdrachten. In ronde 2 draai je zelf een speelgroep onder supervisie; je begeleidt 8 speelochtenden en verzorgt 2 ouderavonden, waarbij jouw mentor als supervisor aanwezig is.

Je kunt je praktijkgedeelte invullen op de volgende dagen en locaties:
> Maandag in Sneek of Peize
> Woensdag in Burgum
> Donderdag in Gorredijk
> Zaterdag in Peize
Mogelijk komen er nog plaatsen beschikbaar in Groningen en/of Assen.

BOKiS-opleiding; de eindopdracht

De opleiding wordt afgerond met een eindopdracht. De eindopdracht is een presentatie aan jouw medestudenten en mentor over een inhoudelijk onderwerp (bijv. een verdieping op speelschema’s of het ouderschap) en een weergave van jouw persoonlijke ontwikkeling als BOKiS-begeleider.

Voorwaarden voor de opleiding

Voor de opleiding tot BOKiS-begeleider is een HBO-denkniveau vereist. Je hebt een vooropleiding en/of ervaring in het werken met jonge kinderen en/of ouders. Verder heb je goede communicatieve vaardigheden en kun je reflecteren op je eigen handelen. 

Aanmelden

Je kunt je aanmelden door dit inschrijfformulier in te vullen. Daarnaast stuur je per e-mail (info@bokis.nl) ons je CV toe. We nemen vervolgens contact met je op voor een intakegesprek. Na een succesvol intakegesprek vragen we nog een recente VOG van je en kun je je relevante diploma’s laten zien.

Investering

Je investering in de basisopleiding bedraagt €1895,- . Dit is inclusief de reader van de opleiding en een reader voor ouders. 

Aanschaf van boeken en reiskosten zijn voor eigen rekening. 

Certificaat

Na het succesvol afronden van de opleiding mag je je gecertificeerd ‘BOKiS-begeleider’ noemen en ontvang je het BOKiS-certificaat. Je kunt daarmee aansluiten bij het BOKiS-team voor o.a. intervisie en bijscholing.

Heb je meer vragen?

Stel ze gerust! Laat een berichtje achter in het contactformulier of stuur ons een mailtje.